top of page
Search
  • Writer's pictureJelena Radovanovic

Podučite, učite, dijelite - kviz činjenice o Hrvatskoj

Updated: Oct 16, 2021


Ako želite učiti, možete puno naučiti o Hrvatskoj. Uglavnom stvari koje vam mogu dobro doći u pub kvizovima.

1. Službeni cvijet Republike Hrvatske je Iris (perunika na hrvatskom - riječ potječe od Peruna - najvišeg od svih slovenskih bogova, boga groma).

2. Hrvatska ima više od tisuću otoka u Jadranskom moru - 1185 (66 naseljenih). Čini se da naziv Jadranskog mora, kao i njegova hrvatska verzija Jadran, potječu od drevnog imena vrlo starog hrvatskog grada Zadra - Jadera.

3. Najmanji grad na svijetu - sa gradskim zidinama, dvije ulice, dvije crkve i 23 stanovnika - je Hum (Istra).

4. Dalmacija je primorska regija Hrvatske od Kvarnerske rivijere na sjeveru do Dubrovnika na jugu. Dalmacija je dobila ime po Dalmatima, ilirskom plemenu koje je živjelo na tom području oko 1200. pr. Krista. Dalmatinski pas, poznat i kao dubrovački lovac, podrijetlom je iz Dalmacije.

5. Kravata se može pratiti do vremena Tridesetogodišnjeg rata (1618. - 1648.) kada su hrvatski plaćenici s Vojne krajine u francuskoj službi, noseći svoje tradicionalne male, zavezane marame, pobudili interes Parižana. Zbog male razlike između hrvatske riječi za Hrvate "Hrvati" i francuske riječi "Croates", odjevni predmet dobio je naziv "Cravat".

6. Slavoljub Eduard Penkala postao je poznat po daljnjem razvoju mehaničke olovke (1906.)-tada nazvane "automatska olovka"-i prvog nalivpera s čvrstom tintom (1907.). Među njegovim patentiranim izumima bila je i boca s toplom vodom - njegov prvi patentirani izum, "Termofor"; vrsta deterdženta za plavljenje, kočnica u vagonu i anodna baterija.

7.Auguste Marmont, Napoleonov general, u svojim memoarima citira Napoleonove riječi o Hrvatima: "Da imam 100 000 hrvatskih vojnika, osvojio bih svijet."

8. Tijekom europskih ratova s ​​Osmanskim Carstvom (Turskim) Hrvatska je bila kao štit koji je branio Europu. U to vrijeme Hrvatska je izgubila većinu svog teritorija, pa su je često nazivali i relikvijama relikvija nekoć slavnog hrvatskog kraljevstva - "Reliquiae reliquiarum olim magni et inclyti regni Croatiae".

9. Prva karantena prakticirana je kao mjera prevencije bolesti povezanih s kugom. Riječ "karantena" potječe iz mletačkog dijalekatskog oblika talijanskog quaranti giorni, što znači "četrdeset dana". To je zbog 40 -dnevne izolacije brodova i ljudi prije ulaska u grad Dubrovnik u Dalmaciji.

10. Nikola Tesla (1856-1943), hrvatski Srbin, bio je najpoznatiji znanstvenik. Tesla je registrirao patente za preko sedam stotina izuma, a 1942. američki Vrhovni sud odlučio je da je Tesla izumio radio, a ne Marconi. Električna energija kakvu danas poznajemo također je jedan od njegovih izuma. Tesla je odbio zajedničku Nobelovu nagradu s T.A Edisonom.

11. Hrvatski kamen jedan je od najvećih hrvatskih (dalmatinskih) ponosa. Kamen s otoka Hvara ugrađen je u njemačkom parlamentu - Reichstagu, a kamen s otoka Brača - u Bijeloj kući.

46 views0 comments
bottom of page