top of page
Search
  • Writer's pictureJelena Radovanovic

DNEVNI IZLETI IZ OREBIĆA

Kada planirate odmor u Orebiću, to je sjajno mjesto za istraživanje mjesta i gradova sa 5 zvjezdica, poput Međugorja, Dubrovnika, Hvara, Mljeta, Korčule, Stona ili Splita. Postoji mnogo ponuda za jednodnevne izlete ili se možete provozati automobilom do grada koji želite posjetiti.


1. DUBROVNIK


PREPORUKA - REZERVIRAJTE LOKALNOG VODIČA - Dubrovnik CoolTours by Ivana


Bez obzira na to posjećujete li Dubrovnik prvi ili stoti put, osjećaj strahopoštovanja je stalan kad se ugleda ljepota starog grada. Doista, teško je zamisliti da itko ne bi uživao u gradskim kamenim ulicama, baroknim zgradama i beskrajnim Jadranom, ili da nije inspiriran šetnjom po drevnim gradskim zidinama koje su stoljećima štitile civiliziranu, sofisticiranu republiku.


Stradun - nekad morski kanal, koji je grad dijelio na dva dijela, danas glavna gradska ulica, popločana glatkim kamenim blokovima.

Crkva svetog Vlaha - Najljepše dubrovačke crkve podignute su u čast svetog Vlaha, čiji se zlatni kip s maketom u ruci iz 15. stoljeća danas čuva u crkvi.

Gradske zidine i tvrđave - netaknute, a koje svijetu šalju prekrasnu sliku i pretvaraju Dubrovnik u najljepši grad na Mediteranu.

Palača Sponza - nekoć državna kovačnica novca i najvažnije okupljalište trgovaca i drugih poslovnih ljudi, nekad kulturno središte Dubrovačke Republike, a danas arhiv dubrovačke povijesti i središte kulturnih zbivanja u gradu.

2. MEĐUGORJE

Međugorje je najpoznatije i najposjećenije hodočasničko mjesto u ovom dijelu Europe.

Trebali biste automobilom krenuti na izlet na svoj način.

Obavezno posjetiti:

- Međugorsko brdo ukazanja - gdje su se mladi vidioci prvi put susreli s Gospom.

- Molitveno područje, Kip Uskrsloga Spasitelja - suvremena Kristova skulptura.

- Međugorski kip Kraljice mira - Mramorni kip Kraljice mira, koji je postao simbol svetišta (rad Dine Felicija iz Italije) postavljen je 1987. godine na trgu ispred crkve;

- Međugorje vanjski oltar - izgrađen 1989. godine, i okolno molitveno područje (oko 5000 sjedećih mjesta) mjesto su okupljanja ljeti i za velike blagdane kada se u Međugorju okupi tisuće hodočasnika.

Ovaj jednodnevni izlet možete kombinirati s Mostarom, udaljenim samo 29 km.

3. MLJET

Mljet je prekrasan netaknuti otok i vrijedan je jednodnevnog izleta. Većina otoka prekrivena je gustom šumom, a zapadni dio otoka je nacionalni park.



Najbolji savjet je unajmiti bicikle za razgled Mljeta - ne samo da je to jedan od najjednostavnijih načina kretanja, već kako je otok tako miran, zabavno je voziti bicikl!

Do Mljeta možete doći trajektom iz Prapratna (kod Stona). Dakle, kombinirajte auto - trajekt - bicikl :)

Red vožnje trajekta: www.jadrolinija.hr

4. STON

Posjetite grad Ston iz 14. stoljeća koji možete sami istražiti.




Lutajte po stonskim srednjovjekovnim zidinama koje okružuju cijeli grad i osvježite se ili probajte domaću poslasticu, kamenice - najbolje u Hrvatskoj. Ston je od Orebića udaljen samo 60 km.

5. HVAR

Putničkim brodom od Orebića do Korčule, zatim katamaranom od Korčule do Hvara, tako jednostavno možete posjetiti popularni grad Hvar.

Hvar sve više stječe reputaciju vrhunske destinacije u Hrvatskoj. Ovo odredište preferiraju bogati i slavni koji uplovljavaju u grad na svojim prekrasnim jahtama.

Prilikom posjete morate kupiti malo ulja lavande ili same lavande, koje je glavni izvozni proizvod otoka.

Raspored katamarana: www.jadrolinija.hr i www.krilo.hr

6. SPLIT

Split, drugi najveći grad u Hrvatskoj i glavni grad hrvatske dalmatinske obale. Do Splita možete doći katamaranom s Korčule.



Nastanjen od rimskog doba na mjestu gdje je rimski car Dioklecijan dao izgraditi palaču za sebe i svoju obitelj, zatim kroz doba hrvatskih kraljeva i stoljeća mletačke i austrijske vladavine, svaka od ovih civilizacija ostavila je Splitu nešto jedinstveno što ga danas čini neophodnim mjestom posjeta.

Raspored katamarana: www.jadrolinija.hr i www.krilo.hr


7. KORČULA

Korčula se često smatra mini-Dubrovnikom, sa svojim sličnim (iako mnogo manjim), dobro očuvanim Starim gradom i nizom znamenitosti.



Grad Korčula također je rodno mjesto istraživača Marka Pola :)

Korčulu možete posjetiti na svoj način. Postoje trajektni i putnički brod koji tijekom cijele godine plove puno puta dnevno između Orebića i Korčule s trajanjem putovanja od 15 minuta.

1,756 views0 comments
bottom of page